Konjakové cestoviny

Konjakové cestoviny – Shirataki sú nízkokalorické a nízkosacharidové

Po pôrode sa mi dlhodobo nedarilo schudnúť. Poznáte to, treba sa starať o dieťa i o domácnosť a času na cvičenie je málo. V prvých mesiacoch som nevedela, čo skôr robiť, avšak po skončení dojčenia som si konečne povedala, že musím zmeniť aspoň stravu, aby som sa cítila lepšie. Mám veľmi rada cestoviny, mohla by som ich jesť každý deň, avšak moje telo s tým podľa kíl navyše nie veľmi súhlasí. Preto som hľadala nejakú zdravšiu verziu, aby som síce schudla aspoň zopár kíl, pritom však nemusela byť o hlade. Príjemne ma prekvapilo, keď som našla informácie o konjakových cestovinách.

Publikované: 12.03.2024
Aktualizované: 12.03.2024
Obsah článku:

Dovtedy som ani nevedela, že niečo také existuje, avšak potravina bez tukov a sacharidov s množstvom vlákniny a len s minimálnym množstvom kalórií má tak zaujala, že som sa rozhodla ju vyskúšať. Vďaka konjakovým cestovinám sa mi podarilo schudnúť 15 kg za 3 mesiace. Čo považujem sa veľký úspech. Samozrejme, cvičenie je potrebné, ale chudnutie je predovšetkým o strave, fyzická aktivita je potrebná najmä pri formovaní tela.

Špagety, ryža alebo penne?

Názov Hodnotenie Detail
Konjakové cestoviny penne5*Zobraziť produkt
Konjaková ryža5*Zobraziť produkt
Konjakové cestoviny špagety5*Zobraziť produkt
Konjakové cestoviny rezance5*Zobraziť produkt
Konjakové cestoviny fettuccine5*Zobraziť produkt

Sýte cestoviny s veľkým množstvom vody

Klasické cestoviny obsahujú množstvo sacharidov, preto je prirodzené, že zasýtia na dlhšiu dobu. Mala som obavy, že konjakové cestoviny ma zasýtiť nedokážu a už po hodine budem mať otvorenú chladničku a hádzať do seba všetko, čo nájdem. Dočítala som sa, že shirataki, ako sú tieto cestoviny označované v Japonsku, majú až o 94 % menej kalórií ako klasické cestoviny. Vyrábajú sa z konjakovej múky bohatej na glukomanán a obsahujú takmer 96 % vody. Konjak je úžitková rastlina pochádzajúca z Ázie, múka sa vyrába z hľúz tejto rastliny. Glukomanán je významný preto, že tento polysacharid rozpustný vo vode pôsobí v tele ako vláknina a dokáže svoj objem zväčšiť až 50-násobne. V žalúdku sa teda zväčší a prinesie pocit zasýtenia. Glukomanán je vysoko viskózna vláknina fungujúca ako prebiotikum. Tráviacim systémom sa cestoviny pohybujú veľmi pomaly, vďaka čomu pretrváva pocit zasýtenia veľmi dlho. Môžem to potvrdiť, len zriedkakedy som si potrebovala niečo zahryznúť pomedzi hlavné jedlá.

Konjakové cestoviny fettuccine

Bez chuti, ale...

Samy osebe sú tieto cestoviny bez chuti. Nie ako klasické špagety či penne, skôr pripomínajú ryžové cestoviny, a to vzhľadom aj konzistenciou. Sú trochu tuhšie a biele až priesvitné. Shirataki v japončine znamená „biely vodopád“, čo zodpovedá vzhľadu cestovín. To, že nemajú chuť, vnímam ako veľkú výhodu, pretože vďaka tomu sú cestoviny univerzálne využiteľné. Veľmi dobre nasávajú chute ďalších prísad. Pred prípravou ich treba umyť (aspoň 2 minúty) a následne 2-3 minúty variť alebo smažiť na panvici. Ja uprednostňujem zohrievanie na panvici, aby som cestoviny zbavila prebytočnej vody a neboli kašovité. Vždy si však treba prečítať návod, pretože rôzne druhy cestovín môžu mať rozdielny spôsob prípravy. Kombinujem ich najčastejšie so zeleninou a chudým mäsom, nasladko som si ich neskúšala pripravovať, ale s makom alebo tvarohom by tiež mohli chutiť dobre.

Konjakové cestoviny návod na prípravu

Veľké množstvo druhov

Mám rada špagety na akýkoľvek spôsob, avšak aby sa mi neobjedli, snažím sa ich striedať s ďalšími druhmi cestovín. Áno, zloženie je rovnaké, ale predsa len špagety chutia inak ako napr. penne a aj sa hodia do iných receptov. Preto mi veľmi vyhovuje, že sa dá vyberať z viacerých druhov konjakových cestovín. Okrem špagiet som vyskúšala fettuccine, lazane, penne a rezance. K dispozícii je aj konjaková ryža (má o cca 90 % menej kalórií ako bežná ryža). Cestoviny môžu byť v náleve i bez, v prvom prípade je nutné ich oplachovanie, v druhom sa hneď môže pristúpiť k príprave. Ako prvé som narazila na cestoviny v náleve, až neskôr som sa dozvedela o verzii bez neho, za mňa sú fajn obe, len sa mierne líši príprava.

Konjakové cestoviny výživové údaje

Znižuje cholesterol a skrášľuje pleť

Glukomanán nie je užitočný len pri chudnutí, má množstvo ďalších výhod. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, prispieva k obnoveniu črevnej mikroflóry a zlepšuje priechodnosť čriev, taktiež pomáha znížiť akné a zlepšiť zdravie vašej pokožky. Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, keďže ani jeden z týchto problémov som nemala, ale podľa rôznych štúdií dané benefity má. Preto vám okrem chudnutia môže byť nápomocný aj pri rôznych zdravotných problémoch.

Najčastejšie otázky – FAQ

Príprava závisí od druhu cestovín. Pokiaľ sú v náleve, je nutné ich najprv zliať, premyť a až potom pristúpiť k vareniu. Cestoviny bez nálevu môžete pripravovať hneď. Povolené je varenie vo vode, restovanie i pečenie.

Tieto cestoviny sú dostupné v takmer všetkých obchodoch so zdravými potravinami. Nájdete ich napr. v e-shope GymBeam a Dr.Max, ale napr. aj v ponuke KetoMix.

okrem toho, že ide o výborného pomocníka pri chudnutí, tieto cestoviny priaznivo vplývajú na hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Neobsahujú lepok, vďaka vysokému obsahu vlákniny nadlho zasýtia. Ich príprava je veľmi rýchla a vskutku jednoduchá.


Komentáre
Laura 13.Mar.2024
wau, vyzerajú dobre, doteraz som o nich nepočula, ale hneď to idem objednať. tiež ľúbim cestoviny, takže toto bude pre mňa záchrana :)

Odpovedať

Klaudia 14.Mar.2024
Mňa trochu prekvapilo, že zapáchajú, ale po premytí to zmizlo :) príprava je fakt rýchla, čo je super. Treba ich dobre ochutiť, ale celkovo spokojnosť, fakt nadlho zasýtia, takže pri chudnutí odporúčam

Odpovedať

Denisa 15.Mar.2024
Zaujali ma, objednala som, cestoviny môžem na všetky spôsoby, takto aspoň schudnem pár kíl :D

Odpovedať

Pridať komentár

 

Ďalšie články z kategórie Recenzie a testy

Vaše hodnotenie:
(93.2%)